Categorieën
Geschiedenis Verhalen

IN 1955 KOSTTE EEN DRAMA DRIE BROERS HET LEVEN TUSSEN WONS EN MAKKUM

In februari 1955 sloeg het noodlot toe tussen Wons en Makkum. Drie jongens uit het gezin Van der Burg zakten tijdens het schaatsen op enkele honderden meters van hun huis aan de Wonserweren (later Weersterweg) door het ijs van de Melkvaart en verdronken. Een broertje van een jaar of acht-negen heeft het gezien en misschien de op het hulpgeroep naar buiten gesnelde moeder, maar verder was er niemand die het drama meemaakte, aldus het verslag van de Leeuwarder Courant.

LC-artikel 22 februari 1955.

Henkie, het jongere broertje, zag alles van een afstand gebeuren. Eerst zag hij Frans door het ijs zakken. Eerst probeerde Douwe hem te redden en vervolgens Pieter, maar ook zij raakten te water. Veehouder Klaas Haitsma, boerenknecht Feike de Vries en Sjoerd Bakker uit Makkum reageerden direct op het hulpgeroep, alsmede dominee Van Dijk uit Witmarsum die toevallig in de buurt was.

Er werd getracht een hek over het de sloot te leggen om dichtbij het wak te komen. Ook werd nog een hekkel van een boerderij gehaald, maar het was te laat. Intussen verstreken meer dan vijftien kostbare minuten, zodat de pogingen de levensgeesten weer op te wekken (kunstmatige ademhaling) geen resultaat hadden. De huisartsen C. van der Marel en J. A. Charbon uit Witmarsum en F. N. Bogtstra uit Makkum stelden de dood vast van Frans Willem 22, Pieter Jentje twintig en Douwe Siebe zestien jaar oud.

Dankbetuiging familie H. van der Burg

De broers waren de drie oudste kinderen uit het gezin van H. van der Burg, volgens de Leeuwarder Courant een landarbeider, die met zijn gezin een paar jaar eerder vanuit Noord-Brabant naar Friesland was verhuisd. De verslagenheid in Makkum, Wons en omliggende dorpen was enorm groot.

Dit is te erg om weer te vergeten, zei een politie-man die meer dan dertig jaar een uniform draagt….

Zelf woonde ik in het najaar van 1980 in dezelfde woning aan de Weersterweg met een andere student. We waren enkele maanden aanwezig als een soort van anti-krakers; de woning was van een echtpaar uit Amsterdam. Een man die de elektriciteit aansloot, vertelde mij over dit vreselijke drama, dat 25 jaar eerder vlakbij op de Melkvaart plaatsvond.

Een zeer trieste bijdrage die oudere generaties uit Wons, Makkum en Witmarsum ongetwijfeld zullen herinneren.

Wiebe Dooper