Categorieën
Ingezonden Politiek Súdwest Wonen

“Open brief aan burgemeester van SWF over ‘strijdbaarheid dorpen’ tegen een onwillige gemeente”

Geachte mevrouw De Vries, burgemeester van Súdwest-Fryslân,

In de eerste plaats mijn gelukwensen vanwege uw herbenoeming als burgermeester van Súdwest-Fryslan. Met het gegeven dat “Snits echt in wichtige, dragende stêd is’’, volgens Commissaris van de Koning Brok, zo las ik in de Leeuwarder Courant. Maar waarbij ik ook las dat u het betrekken van de gehele bevolking ziet als een van belangrijkste taken in een gemeente, waar Sneek m.i. uiteindelijk ‘maar’ één van de 89 kernen is. U wilt dat de dorpen strijdbaar worden. Ook wilt u de kernen betrekken door eens in de maand in een van die kernen (meeste zijn dorpen) met het college te vergaderen.

Dat laatste is echter symboolpolitiek als er niet echt naar de bevolking geluisterd wordt!

In Koudum heeft u de collegevergadering vorig jaar in het voorjaar al gehouden. Er waren toen Koudumer ondernemers met hele goede plannen voor woningbouw. En zekere voor jongeren, die dat overigens ook al een keer rechtstreeks met wethouder Dam besproken hadden.

Wat blijkt in de praktijk? Uw college veegde die plannen zomaar van tafel met als argument dat er al genoeg gebouwd zou worden in Koudum en er helemaal geen nieuwe woningen bij mogen komen. En dat op basis van vage statistieken en onjuiste data. Nader onderzoek voor een artikel in de Bulte Nijs (onze dorpskrant) leerde mij dat het helemaal niet goed gesteld is met de woningbouw in Koudum; zeker niet voor de jongeren.

Ja, er zijn (vage) plannen voor bepaalde braakliggende terreinen. Zo ligt bijvoorbeeld al jaren het stuk grond van voormalig basisschool De Welle aan de haven braak omdat er vrijwel onverkoopbare – want zeer dure –  appartementen op zouden moeten komen. En nu staat dat stuk grond met de vergunde bouw te koop op Beleggingspanden.nl. Dus het zal nog wel even duren voordat er daar gebouwd gaat worden. Kan er door de gemeente niet gewerkt worden aan een andere vorm van – meer betaalbare – appartementen op die plek?

Uw college heeft na jaren van touwtrekken voor het terrein aan de Zwarteweg toestemming gegeven voor de bouw van tien rug-aan-rug-woningen en pocht dat dát een prachtig project is voor jongeren. Maar die huizen worden zo duur, dat het voor jongeren niet haalbaar is. Dit geheel tegen de wensen van de voormalige – Koudumer – eigenaren in.

Verder geeft uw college liever een groot stuk grond aan een supermarkt dan dat zij er een wijkje met betaalbare huizen op laat verrijzen.

Voor al deze casussen lagen er woningbouwplannen. Maar door gebrek aan medewerking van uw college en de ambtenaren wordt er niets gedaan met de wensen van de dorpsbevolking.

Kortom: ik zou graag weten wat u verstaat onder het ‘meer strijdbaar maken van de dorpen’ als die tegen een muur van onwil in het gemeentehuis aan lopen?

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Rob Goedhart,
betrokken Koudumer