Categorieën
Nederland Sociaal

‘Friese agrarische sector cyberproof’ is genomineerd voor de Hein Roethof Preventieprijs

Persbericht op Liwwadders.nl

Het project ‘Friese agrarische sector cyberproof’ is een van de vier genomineerden voor de Hein Roethof Preventieprijs 2024. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband dat op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. De prijs van 20.000 euro om het project verder uit te bouwen, wordt op 28 oktober in kasteel De Haar in het Utrechtse Haarzuilens uitgereikt.

Ook in de agrarische sector in Friesland neemt de digitalisering van bedrijfsprocessen toe. Melkrobots, koelcellen, systemen voor voeding- en medicijntoevoer. Dit betekent nieuwe risico’s voor de digitale weerbaarheid voor de boerenonderneming. Immers, deze systemen worden geleverd door een beperkt aantal leveranciers en ze zijn kwetsbaar voor digitale criminaliteit. Cyberaanvallen kunnen grote impact hebben op de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven, met ernstige economische en operationele gevolgen.

Een effectieve aanpak van dit probleem vereist een specifieke branche aanpak. De traditionele cultuur in de boerensector, maakt dat de doelgroep lastig bereikbaar is. Om die reden werken binnen deze aanpak LTO Noord, ROC Friese Poort, ROC Friesland College en MKB Cyber Campus samen. Met diverse werkpakketten werken deze partijen aan het verhogen van de cyberweerbaarheid van de boeren. Met bewustwordingssessies en trainingsmodules voor boeren, maar ook voor leveranciers en adviseurs LTO. Met als doel om de agrarische sector cybersafe te maken, met behulp van alle spelers in het proces.

De prijs

De Hein Roethof Preventieprijs wordt uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een verfrissende en doeltreffende manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. De winnaar ontvangt 20.000 euro om het project te versterken en een beeldje van kunstenaar Jan Ketelaar. Werd de prijs in de afgelopen tien jaar om de twee jaar uitgereikt, tot en met 2026 is dat jaarlijks. De organisatie ervan is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Op maandag 28 oktober 2024 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in kasteel De Haar in het Utrechtse Haarzuilens.

Andere genomineerden

De jury koos voor projecten die ingaan op actuele veiligheidsvraagstukken en die opvielen in hun frisse aanpak en doeltreffendheid. Naast ‘Friese agrarische sector cyberproof’ uit Leeuwarden, zijn ook ‘Cybermonitor’ uit Veenendaal, ‘Master my moral mind’ uit Limburg en ‘Zwijgrecht’ uit Rotterdam genomineerd.

Cybermonitor

De Cybermonitor is een dashboard dat een bedrijf doorlopend scant op risico’s van de digitale veiligheid en zodoende mkb’ers ontzorgt. De Cybermonitor wordt collectief ingekocht voor de hele bedrijvenkring, waardoor het voor de aangesloten ondernemers gratis is. Cybercriminaliteit is een groeiend probleem voor het mkb, de kans op een cyberaanval is voor bedrijven 1:5 en de gemiddelde schade bedraagt 300.000 euro. Kleinere bedrijven hebben minder budget en middelen om zich te wapenen dan de grote. De Cybermonitor maakt hen bewust en weerbaar.

Master my moral mind

Gedragsproblemen, emotionele problemen en morele ontkoppeling zijn belangrijke voorspellers voor crimineel gedrag bij jongeren. Morele ontkoppeling stelt jongeren in staat om immoreel gedrag te rationaliseren en rechtvaardigen, wat de drempel verlaagt naar antisociaal gedrag en criminaliteit. De lessen van Master my moral mind voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8, bevorderen de morele en sociale ontwikkeling van de kinderen. De lessen bevatten rollenspellen, groepsdiscussies en reflectie-oefeningen. Ook is er aandacht voor sociale vaardigheden als samenwerken, oplossen van conflicten en het opbouwen van positieve relaties. Want, zo is de gedachte, emotionele intelligentie van de leerlingen draagt bij aan een veiliger en positiever schoolklimaat.

Zwijgrecht

Rotterdam kampt met een groeiend probleem van drugsgerelateerde criminaliteit. Kwetsbare jongeren worden geronseld en ingezet als ‘uithalers’, havenpersoneel wordt omgekocht of onder druk gezet om drugssmokkel te faciliteren en drugsruzies worden in de stad uitgevochten met schietpartijen en ontploffingen. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam, een filmproducent en diverse partijen werken samen aan een bewustwordingsproject over de drugscriminaliteit. Met een speelfilm voor en door jongeren, die een inkijkje geeft in de rauwe realiteit en confronteert met de gevolgen voor wie zich inlaat met deze vorm van criminaliteit en de omgeving. Daarnaast werkt het Trimbos Instituut, met input van jongeren, ouders en havenpersoneel, aan een lespakket bij de film.

Winnaar 2022

De vorige winnaar was het project ‘Cyber Ambassadeurs Breda’. Dit zijn vrijwilligers die hun buurtgenoten informeren over online veiligheid. Avans Hogeschool maakt hen samen met de gemeente Breda en de politie digitaal weerbaar, zodat ze anderen in hun omgeving aan meer kennis, bewustzijn en handigheid kunnen helpen.

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/friese-agrarische-sector-cyberproof-is-genomineerd-voor-de-hein-roethof-preventieprijs/