Categorieën
Cultuur Geschiedenis Súdwest

Museumnacht in het Kazemattenmuseum

Door Kazemattenmuseum

Op 28 september is al weer de derde Museumnacht in Friesland. Ook het Kazemattenmuseum is dan ’s avond geopend. Bijzonder om te dwalen door het uitgestrekte museum.

Na de succesvolle Museumnacht van 2022 en 2023 opent het Kazemattenmuseum ook dit jaar de poort op 28 september a.s.  Spannend om in het donker door de loopgraven van de ene naar de andere kazemat te lopen. En misschien kom je dan wel één van de re-enactment soldaten tegen. Verkleed in uniform spelen zij historische situaties na.

Eén van de kazematten in het Kazemattenmuseum is de zoeklichtkazemat. Met het zoeklicht kan de omgeving van de kazemat worden verlicht. Een grote schijnwerper in de kazemat schijnt in een spiegel. Dan schuift het dak open en de spiegel weerkaatst het licht naar boven, naar een tweede spiegel die boven de kazemat uitsteekt. De tweede spiegel kun je helemaal ronddraaien zodat het licht rondom de kazemat wordt verspreid.

De constructie werkt altijd als het museum open is, alleen het effect is nooit te zien. Dat kan alleen als het donker is. Vandaar een unieke kans om de zoeklichtkazemat in volle glorie te zien tijdens de Museumnacht.

Het museum is op 28 september open vanaf 20.00 uur, wanneer de duisternis invalt. Wanneer de bezoekers bij zoeklichtkazemat VII aankomen is het al donker zodat het effect van het zoeklicht uitstekend te zien is.. En dat kan tot middernacht.

Toegangsbewijzen zijn aan de kassa te koop: € 4,75 voor kinderen tot en met 12 jaar en

€ 9,50 voor iedereen die ouder is. Bij de toegangsprijs inbegrepen een ledlampje. Verdwalen is er dus niet bij.