Categorieën
Fryslân Geschiedenis Verhalen

TRESOAR: Hulp gezocht! Op zoek naar WOII-verhalen over vluchtelingen en evacués

Door Tresoar

Voor een tentoonstelling over vluchtelingen en evacués in de Tweede Wereldoorlog die komend voorjaar te zien is bij Tresoar zijn wij op zoek naar verhalen. Welke familie opende de deuren voor een evacué of vluchteling? Wie ontvluchtte zijn of haar huis en vond een ander ‘thuis’ in Fryslân? Wie werden er geëvacueerd naar het noorden?

In de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden verschillende groepen vluchtelingen in Fryslân een veilige plek. In de jaren ’30 – met name na de Kristallnacht – staken veel joden de grens tussen Duitsland en Nederland over. Ze kregen huisvesting in Kamp Westerbork. Op 10 mei 1940 kwam een groep van tussen de 500-700 Joodse vluchtelingen uit Kamp Westerbork voor een paar weken naar Leeuwarden.

Ook in mei 1940 zochten inwoners van onder water gezette gebieden van Fryslân een ander heenkomen in de provincie. Een paar maanden later, in augustus, werd er voor een groep Rotterdamse kinderen een tijdelijk onderkomen in het noorden gezocht. Na het bombardement op hun thuisstad, kwamen ze vijf of zes weken naar Fryslân om aan te sterken.

In de periode 1942-1945 werden bewoners van de kuststreek geëvacueerd vanwege de bouw van de Atlantikwall. Bewoners uit die gebieden moesten naar Fryslân of Groningen. Tussen 1944 en 1945 kwamen veel evacuees uit met name Noord-Limburg, De Betuwe en Arnhem en omstreken naar Friesland. En tijdens de hongerwinter van 1944-1945 kwam een grote stroom vluchtelingen uit de grotere steden in het westen van het land naar het noorden.

Naast deze specifieke groepen mensen zijn er gedurende de hele oorlogsperiode mensen op zoek geweest naar een veilige plek om te wonen, of dat nu was om hun geloofsovertuiging, politieke voorkeur, ras of om andere redenen. In Fryslân was er plaats voor hen. De verhalen die hieraan verbonden zijn – de mooie en minder mooie – willen we een plek geven in onze nieuwe tentoonstelling.

Niet alleen verhalen, maar ook foto’s, krantenknipsels, brieven, ansichtkaarten en voorwerpen krijgen een plekje in de tentoonstelling. Heeft u waardevol materiaal liggen? Denk bijvoorbeeld aan correspondentie tijdens en na de oorlog, cadeautjes en andere uitingen van dankbaarheid. We komen graag met u in contact! Weet u niet zeker of uw verhaal of materiaal geschikt is? Geen probleem: wij overleggen graag met u! Verhalen, reacties of vragen kunt u tot en met 20 oktober 2024 sturen naar communicatie@tresoar.nl. Tresoar maakt een selectie van de binnengekomen verhalen en het materiaal.

Ook kunt u raadplegen: https://www.tresoar.nl/nieuws/hulp-gezocht-op-zoek-naar-verhalen-over-vluchtelingen-en-evacues