Categorieën
Onderzoek Politiek Sociaal

Mantelzorgers in Súdwest-Fryslân krijgen coördinator

In Súdwest zorgt 1 op de 4 inwoners dagelijks voor een familielid, vriend of buur. Dit doen ze vaak naast een baan of vrijwilligerswerk. Deze vorm van zorg heet mantelzorg en is erg belangrijk, maar kan ook zwaar zijn. Daarom is juiste ondersteuning voor mantelzorgers onmisbaar. Met een coördinator mantelzorg wil Súdwest-Fryslân de ondersteuning aan mantelzorgers de komende jaren verbeteren.

“Mantelzorgers zorgen elke dag met veel energie voor hun naaste. Ze gaan bijvoorbeeld mee naar een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis. Maar het gaat vaak verder dan dat. Ze zijn er altijd voor iemand die hen lief is, dag en nacht. Aan ons de taak om er voor de mantelzorger te zijn,” zegt Marianne Poelman.

Onderzoek mantelzorgondersteuning

Súdwest-Fryslân heeft MantelzorgNLpro gevraagd om onderzoek te doen naar de mantelzorgondersteuning in de gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat er een goed beleidsplan ligt. Mantelzorgers kunnen voor ondersteuning terecht bij de Stipepunten van Sociaal Collectief en het gebiedsteam van de gemeente. Ook zijn er speciaal voor mantelzorgers die staan ingeschreven bij het Stipepunt verschillende activiteiten, zoals het mantelzorgcafé, koffieochtenden en kookworkshops. Op dit moment staan er ruim 1.500 mantelzorgers ingeschreven bij het Stipepunt van Sociaal Collectief.

Verbeterpunten mantelzorgondersteuning

Er zijn ook verbeterpunten uit het onderzoek naar voren gekomen. Zo kan de organisatie van de mantelzorgondersteuning beter. Mantelzorgers zijn niet altijd op de hoogte van de beschikbare hulp en vinden het soms lastig om ondersteuning te regelen. De wachttijden zijn lang, procedures ingewikkeld en het juiste loket is moeilijk te vinden. Hierdoor krijgen mantelzorgers niet altijd de hulp die ze nodig hebben. Ook blijkt dat veel mantelzorgers niet weten dat ze mantelzorger zijn en dus recht hebben op ondersteuning. Het advies van MantelzorgNLpro is dat er een speciale aanjager mantelzorg komt, die aan de slag gaat met de verbeterpunten. Op advies van de Adviesraad Sociaal Domein Súdwest-Fryslân wordt dit een mantelzorgcoördinator.