Categorieën
Landbouw Natuur en milieu Onderzoek

VVD en NSC willen snel hogere stikstofgrens, wel zorgvuldig proces: ‘Anders komen we in PAS 2.0 terecht’

Door redactie Veldpost

Coalitiepartijen VVD en NSC reageren terughoudend op het nieuwe stikstofrapport van TNO en UvA. Beide partijen vinden het goed dat de minister meer onderzoek wil doen naar het instellen van een hogere ondergrens, maar vinden tegelijkertijd dat er tempo moet worden gemaakt, met name voor de PAS-melders.

Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) is duidelijk: „Ik zou zo’n hogere ondergrens nog liever vandaag dan morgen invoeren, met name voor de PAS-melders die al jaren in onzekerheid zitten.” Tegelijkertijd trapt hij ook op de rem: „We moeten voorzichtig zijn en zorgvuldig te werk gaan. Ik ben blij dat de minister ook voor deze lijn kiest en meer onderzoek wil doen.”

Als die zorgvuldigheid er niet is, vreest Van Campen voor de gevolgen. Hij leest hardop voor uit de impactanalyse: „Het risico van gedwongen sluiting van willekeurige bedrijven boven de ondergrens, als het bevoegd gezag geen andere bronmaatregelen neemt. Het risico van een langdurig slot op Nederland voor beoogde nieuwe activiteiten met depositie boven de ondergrens. Intrekkingsverzoeken voor bedrijven boven de ondergrens zijn dan niet of nauwelijks af te wijzen.”

Leest u verder via: https://www.veld-post.nl/artikel/1092748-vvd-en-nsc-willen-snel-hogere-stikstofgrens-wel-zorgvuldig-proces-anders-komen-we-in-pas-2.0-terecht/