Categorieën
Humor

HILDEGONDA: ‘WETHOUDER PETRA VAN DEN AKKER BETICHT JANNEWIETSKE DE VRIES EN MICHEL RIETMAN VAN NARCISTISCH GEDRAG. DE MUSICAL AUTOLUWE PROEF SNEEK STAAT NU OP LOSSE SCHROEVEN’

Gisteravond hebben mijn echtgenote Hildegonda en haar vriendinnen Everdien-Jeanette, Christina-Rachelle, Gerarda-Stefanie en Amber-Rosalinda, allen lid van tennisvereniging NOMI, weer een gezellige avond. Het enige gespreksonderwerp is de ontstane crisissfeer op het stadhuis van Súdwest-Fryslân aan de Sneker Marktstraat. Hildegonda zegt: ‘Wethouder Petra van den Akker beticht Jannewietske de Vries en Michel Rietman van narcistisch gedrag. De musical autoluwe proef Sneek staat nu op losse schroeven.’

CDA-wethouder Petra van den Akker heeft van zich doen laten gelden richting burgemeester De Vries en collega-wethouder Rietman. © CDA SWF

‘Ja, er is een flinke bom gebarsten in het college van de gemeente Súdwest-Fryslân. Dat kon ook niet uitblijven, omdat er al langere tijd spanningen zijn’, aldus Everdien-Jeanette. Een van de hoofdoorzaken is dat CDA-wethouder Petra van de Akker zich vanaf de start in het voorjaar van 2022 niet serieus voelt genomen door burgemeester Jannewietske de Vries en collega-wethouder Michel Rietman, volgens Everdien-Jeanette.

Vertoont PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries daadwerkelijk narcistisch gedrag? © SWF

Christina-Rachelle: ‘Dat verklaart mede waarom Petra van den Akker altijd zo stil is en de indruk geeft liever onder de vergadertafel te willen zitten.’ Het valt toch bijzonder te waarderen dat Van den Akker zich laat gelden en richting het PvdA-duo De Vries en Rietman van zich afbijt, vertelt ze. ‘Overigens kan het deels kloppen dat de burgemeester en deze wethouder voldoen aan enkele narcistische kenmerken. Binnen ambtelijke kringen is dat ook gesuggereerd’, zegt Christina Rachelle.

‘Deze geruchten zit een kern van waarheid in’, beweert Gerarda-Stefanie, ‘want binnen kringen van de PvdA wordt er ook als zodanig over gesproken.’ Burgemeester De Vries en wethouder Rietman zijn er zeker van dat ze nogal bijzonder zijn ten aanzien van anderen en laten dat ook graag merken, licht ze toe. ‘Bovendien willen ze ook zeer geregeld bewonderd worden en tonen ze grote hiaten in hun inlevingsvermogen; dit betreffen allemaal narcistische kenmerken’, vertelt Gerarda-Stefanie.

Voorlopig zijn de blokfluitlessen van Rietman en Mulder uitgesteld, vanwege de crisis in het college van Súdwest-Fryslân.

‘Narcistisch gedrag wordt steeds vaker bij hedendaagse politici geconstateerd en de gevestigde pers doet maar al te graag mee om dergelijk gedrag te bevestigen’, aldus Amber-Rosalinda. Volgens haar is het alleen de vraag of de musical van de autoluwe proef door kan gaan? In ieder geval hebben Rietman en Mulder de afspraken voor de blokfluitlessen voorlopig uitgesteld. ‘Vrijwel zeker sturen de wethouders Henk de Boer en Marianne Poelman aan op versnelde mediation om de spanningen tussen enerzijds Van den Akker en anderzijds De Vries en Rietman weg te nemen’, zegt Amber-Rosalinda.

Wethouder Bauke Dam (midden) in een mooi schip tijdens de wereldbeurs BOOT in Düsseldorf, winter 2024. Foto afkomstig van Facebookpagina Bauke Dam.

Hildegonda: ‘De sympathieke wethouder Bauke Dam laat alles even aan zich voorbijgaan. Bauke doet terecht rustig aan, want hij werkt het hardst van alle wethouders.’ En toch weet hij nog even tijd vrij te maken om vanaf de camping zijn partijgenoot Van den Akker even te bellen met de mededeling dat hij achter haar staat en ze gelijk heeft met de opmerking over het narcistische gedrag van De Vries en Rietman. ‘Als het erop aan komt, kun je altijd op Bauke rekenen. Da’s klasse van hem!’, eindigt mijn echtgenote Hildegonda.

Wiebe Dooper