Categorieën
Humor

HILDEGONDA: ‘RIETMAN EN MULDER NEMEN BLOKFLUITLESSEN VOOR DE MUSICAL AUTOLUWE PROEF SNEEK’

Gisteravond hebben mijn echtgenote Hildegonda en haar toegewijde vriendinnen Everdien-Jeanette, Christina-Rachelle, Gerarda-Stefanie en Amber-Rosalinda, allen lid van tennisvereniging NOMI, weer een gezellige avond gehad. Het gesprekthema was de eerste creatieve invulling van de musical. ‘Rietman en Mulder nemen blokfluitlessen voor de musical autoluwe proef Sneek’, aldus Hildegonda.

Everdien-Jeanette heeft vanuit kringen aan de Sneker Marktstraat vernomen dat PvdA-wethouder Michel Rietman en Gilbert Mulder, projectleider van de autoluwe proef, zeer gemotiveerd zijn om een creatieve muzikale invulling te geven aan de musical. Ze hebben daartoe een omlijnd voorstel aan de mogelijke regisseur, burgemeester Jannewietske de Vries, overhandigd. Wat daarin opvalt is met name een uitvoerig epistel dat Rietman en Mulder dolgraag blokfluitlessen nemen bij een gearriveerd specialist van dit alom gewaardeerde muziekinstrument.

Blokfluitlessen zijn in Súdwest voor het duo Rietman en Mulder goed betaalbaar.

Christina-Rachelle weet al langere tijd dat Rietman in zijn adolescentietijd al uitblonk in het blokfluitspelen. Hij behaalde als middelbare scholier zelfs in het Duitse Beieren eens een tweede plaats op een internationaal blokfluitconcours. Deze uitstekende prestatie was mede te danken aan de eikenhouten blokfluit die hij bespeelde. Het muziekinstrument werd honderd jaar geleden ook in Beieren vervaardigd en het pronkstuk is nog steeds in het bezit van de familie Rietman.

Gilbert Mulder, projectleider autoluwe proef Sneker binnenstad en PvdA-raadslid van de gemeente Coevorden, is in staat de blokfluitlessen succesvol af te ronden. © Gemeente Coevorden

Volgens Gerarda-Stefanie heeft Gilbert Mulder nauwelijks muzikale aanleg. Hij neuriet in de gemeente Coevorden wel eens wat mee met het clublied van een verder onbekende korfbalclub. Maar aangezien er tussen hem en Rietman een uitstekende rationele en gevoelsmatige verhouding bestaat, slagen ze erin om de blokfluitlessen voldoende af te ronden. ‘Zo ingewikkeld is het bespelen van dit instrument niet. Iedere matige leerling van de lagere school lukte dat vroeger’, benadrukt Gerarda Stefanie.

De vingers van PvdA-wethouder Rietman passen naadloos in ieder gaatje van elke blokfluit. © Jeroen van der Kallen

Amber-Rosalinda geeft aan dat de musical echt een doorslaand succes dient te worden, want wethouder Rietman en projectleider Mulder hebben in de daadwerkelijk uitvoering van de autoluwe proef blunder op blunder gemaakt: onjuiste bebording, onderschatting hoeveelheid sluipverkeer, de omvang van de oppositie vanuit Verenigd Ondernemend Sneek, en ga zomaar door. ‘Ook burgemeester De Vries heeft een uitmuntende musical nodig om het tanende imago van haar college op te vijzelen’, besluit Amber-Rosalinda.

‘Het zou geweldig zijn als Rietman en Mulder al voor de Sneekweek de eerste blokfluitlessen volgen. Dat zijn het echte diehards en belooft dit muzikale onderdeel goed te komen. Wie weet wat straks CDA-wethouder Bauke Dam nog in petto heeft! De gemeente Súdwest-Fryslân heeft iets om naar uit te kijken: een blokfluitduet van Rietman en Mulder in de musical autoluwe proef Sneek. Ronduit Genieten!’, zegt mijn lieve Hildegonda.

Wiebe Dooper