Categorieën
Ethiek Fryslân Politiek

GroenLinks-raadslid Pim Astro gemeente Leeuwarden, op stap met bijl, excuseert zich erg laat

(tekst: raadslid Pim Astro, GroenLinks op Liwwadders.nl)

Baard, 17 juli 2024

Geachte leden van de gemeenteraad,

Middels dit schrijven informeer ik u over een voorval in de privésfeer waar ik op 8 juni jl. tijdens de Baarder Merke bij betrokken ben geweest. Naar aanleiding van langdurig door mij ervaren geluidsoverlast ben ik richting de feesttent gegaan met de intentie om met een bijl ‘een kabeltje door te hakken’ om zodoende een einde te maken aan de overlast door de muziek. Ik heb hierbij afstand gehouden en geen mensen bedreigd. Toen de muziek
acuut stopte ben ik direct huiswaarts gegaan.

Op 28 juni jl. heb ik een gesprek gehad met de voorzitter van het
Dorpsbelang Baard en de merkecommissie. Tijdens dit gesprek is het voorval besproken en ben ik de op de hoogte gesteld van het feit dat er een melding bij de politie is gedaan. Tijdens dit gesprek heb ik vanzelfsprekend mijn excuses aangeboden en hebben we afspraken gemaakt om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Op 11 juli jl. heb ik een gesprek gehad met de burgemeester en de griffier. Tijdens dit gesprek heeft de burgemeester uitgelegd dat hij op basis van de Gedragscode Integriteit raadsleden van de gemeente Leeuwarden 2024 en de regeling Procesafspraken integriteit politieke ambtsdragers gemeente Leeuwarden een aantal vervolgstappen moet zetten waaronder het informeren van de raad.

Ik besef mij ten zeerste dat mijn handelen van 8 juni jl. onacceptabel is. Juist van een raadslid mag men een respectvolle omgang met mensen verwachten. Ik bied u bij dezen dan ook mijn oprechte verontschuldigingen aan voor mijn handelen en zeg u toe dat iets dergelijks nooit weer zal voorkomen.

Gezien het voorval heb ik besloten om mijn functie als tweede vicevoorzitter van uw raad en lid van de werkgeverscommissie beschikbaar te stellen.

Hoogachtend,
Pim Astro
Raadslid GroenLinks Leeuwarden

================================================

Aan de gemeenteraad

Geachte leden van de gemeenteraad,
Met deze brief informeer ik u over een melding van de politie over een incident met raadslid Astro.

1. De melding
Op 4 juli 2024 ontving ik een melding van de politie dat op 8 juni 2024 er een incident in Baard heeft plaatsgevonden met Raadslid Astro. Raadslid Astro is die avond met een bijl naar een evenement in Baard gelopen met de bedoeling de stroomtoevoer van de muziekinstallatie ongedaan te maken en daarmee de ervaren geluidoverlast te stoppen. Er is geen aangifte gedaan van dit incident.

2. Duiding melding
Op basis van de Procesafspraken integriteit politieke ambtsdragers gemeente Leeuwarden 2024, hierna procesafspraken heb ik beoordeeld of er sprake was van een onderzoekwaardige melding en of er sprake is van een vermoedelijke schending van de gedragscode en/of wetgeving.

De melding van de politie heb ik beoordeeld als onderzoekwaardig. De melding was voldoende betrouwbaar en concreet. Daarnaast betrof de melding een vermoedelijke schending van de Gedragscode Integriteit Raadsleden van de gemeente Leeuwarden 2024.

In deze gedragscode is namelijk het volgende opgenomen:
‘Integriteit is niet alleen een kwestie van regels, maar ziet ook op de onderlinge omgangsvormen.

Integriteitsschending raadslid
2024-157869
17 juli 2024
Blad 2

Een respectvolle omgang met burgers en organisaties, tussen raadsleden onderling en tussen raadsleden en ambtenaren, met behoud van eigen politieke inhoud en stijl, is van belang. In de omgang met burgers, ambtenaren, externe partijen en andere raadsleden wordt van een raadslid correct, fatsoenlijk, en respectvol gedrag verwacht dat vrij is van ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend en (seksueel) intimiderend gedrag, zoals hinderlijk gedrag, intimidatie, dubbelzinnige opmerkingen, handtastelijkheden, agressie, pesten
en discriminatie’.

Naar aanleiding van deze beoordeling heb ik, in bijzijn van de griffier op 11 juli 2024 een gesprek gehad met raadslid Astro. In dit gesprek heeft raadslid Astro erkend een schending te hebben begaan van de gedragscode. Daarnaast is raadslid Astro in het gesprek geadviseerd om zelf de gemeenteraad te informeren middels een brief.

Omdat de feiten concreet zijn en raadslid Astro de schending van de
gedragscode heeft erkend, was verder onderzoek niet noodzakelijk.

3. Oordelen en sanctioneren

Op grond van de procesafspraken dient u te oordelen of een eventuele sanctie passend is. Daarbij wil ik u het volgende meegegeven:
• Raadslid Astro heeft in het gesprek met dorpsbelang Baard en de Merke commissie zijn excuses aangeboden;
• Raadslid Astro heeft in het gesprek met mij erkend dat hij de
gedragscode heeft geschonden;
• Raadslid Astro heeft verantwoording afgelegd aan uw raad over zijn handelen, middels de brief van 16 juli 2024.

Op basis van bovenstaande wil ik u adviseren dat hiermee de vastgestelde integriteitsschending is afgehandeld.

Ik vertrouw erop u met bovenstaande voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
Mr. S. van Haersma Buma
Burgemeester van Leeuwarden

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/groenlinks-raadslid-pim-astro-op-stap-met-bijl-excuseert-zich-erg-laat/