(tekst: provinsje Fryslân)
Door speciale bewegwijzering aan te brengen, maakt de provincie doorfietsroutes in Fryslân straks herkenbaar. Daarnaast investeert de provincie in het optimaliseren van de doorfietsroute langs de N357 tussen Leeuwarden en Stiens en de N924 in de bebouwde kom van Echten en Oosterzee.
Het opwaarderen van een fietspad tot een doorfietsroute is vaak een langdurig proces. Om de routes op korte termijn al herkenbaar te maken, komt er ‘Trochfytsrûtebuorden’. Er komt een symbool op het fietspad en de routes krijgen een Friestalige versie van het nationale bordje (F-nummering). Daarnaast verbetert de provincie de bestaande doorfietspaden van beton door hier belijning op aan te brengen. In totaal is hier ongeveer 0,4 miljoen euro voor beschikbaar.
Ook heeft de provincie gekeken naar locaties waar vanuit verkeersveiligheid verbeteringen gewenst zijn. Dit is het geval op de route langs de N357 tussen Leeuwarden en Stiens. De provincie gaat daar aan de slag met het ombouwen van een deel van de parallelweg als fietsstraat én met het opvallender en veiliger maken van oversteken. Ook de doorfietsroute tussen Heerenveen en Lemmer krijgt een meer herkenbare uitstraling, door in de bebouwde kom van Echten en Oosterzee de fietsroute te herinrichten. De provincie investeert in totaal 1,2 miljoen euro voor deze twee projecten.
Fietsambitie
Het realiseren van de doorfietsroutes is onderdeel van de ambitie om Fryslân de fietsprovincie van Nederland te maken. Hiervoor is eerder 8 miljoen als subsidie beschikbaar gesteld voor gemeenten. Ook investeert de provincie zelf ruim 6 miljoen euro in haar eigen fietspaden, door de fietspaden tussen Augustinusga en Surhuisterveen (N358) en Twijzel en Quatrebras (N355) op te waarderen tot doorfietsroutes.
Om bovengenoemde ambitie te halen zet de provincie ook in op het verbeteren van de verkeersveiligheid van fietsers. Zo stimuleert de provincie het gebruik van de fietshelm, zijn senioren aandachtspunt en onderzoekt de provincie fietsoversteken. Ook stimuleert de provincie om vaker de fiets te pakken vanuit ‘Werk Slim, Reis Slim’ en ‘Iedereen een fiets’.