IJlster Johan Steenbeek is nummer 2 op de lijst van Nieuw Sociaal voor de raadsverkiezingen van 16 maart. Hij kwam in 2020 in de raad voor het CDA en stapte een tijdje geleden over naar Nieuw Sociaal. Deze debuterende partij kijkt naar het gedachtengoed van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.
- Wat zijn vier belangrijke programpunten van Nieuw Sociaal?
Een gemeentelijke ombudsman voor onrechtvaardigheden. Ook willen we inwoners meer betrekken bij besluitvorming. Een ander belangrijk punt is dat we de woningnood voortvarend aanpakken door creatieve oplossingen en onze gemeente aantrekkelijker maken voor jongeren.
2. Leg a.u.b. kort uit waarom Nieuw Sociaal een belangrijke toevoeging is aan de lokale politiek in Súdwest?
De verbinding en het bijbehorende vertrouwen tussen inwoners en overheid is weg en dat moet hersteld worden. Daar gaan we voor. Inwoners willen zich weer gehoord voelen en met plannen moet er positief worden meegedacht. Dat vraagt een andere bestuurscultuur en creatieve oplossingen die wij bieden.
3. Waarom legt Nieuw Sociaal de nadruk op het gedachtengoed van Pieter Omtzigt?
Pieter Omtzigt heeft de afstand tussen overheid en inwoners blootgelegd door de toeslagenaffaire en komt daarbij met verbetervoorstellen. Voorstellen die ook bij ons in de gemeente nodig zijn. Hij bestrijdt onrecht, betrekt inwoners meer, denkt vernieuwend en richt zich minder op plannen en modellen. Daarbij pleit hij voor een nieuwe bestuurscultuur met meer dualisme, hetgeen ook in Súdwest nodig is.
4. In welke twee opzichten onderscheidt Nieuw Sociaal zich op sociaal gebied van de PvdA in Súdwest?
Wij gaan voor een nieuwe bestuurscultuur waarin inwoners weer meer gehoord worden en komen met creatieve oplossingen. Inwoners lopen de afgelopen jaren teveel tegen een muur aan bij problemen en worden te weinig meegenomen in beslissingen. Dat moet anders en daar ligt onze focus. Dat betekent dat we, waar mogelijk, uit GR’s (Gemeenschappelijke Regelingen) schrappen.
De focus van de PvdA ligt op bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat biedt een oplossing voor de langere termijn en daar zijn wij ook voor. Maar Nieuw Sociaal biedt eveneens oplossingen op korte termijn, zoals tiny houses, wonen op het water en de verbouw van kantoorpanden. Tempo is nodig!
5. In welke twee opzichten onderscheidt Nieuw Sociaal zich op sociaal gebied van het CDA in Súdwest?
De bestuurscultuur moet echt anders. Zo is er meer dualisme nodig waarin de coalitie niet één op één stemt wat het college voorlegt. Bij het CDA wordt daar te weinig kritisch naar gekeken.
Wij staan voor een gemeente die open staat voor nieuwe ideeën en deze ook van de positieve kant bekijkt. Niet Nee (tenzij) maar Ja (mits). Daardoor gaan inwoners zich weer gehoord en betrokken voelen.
6. Welke situatie of welk vraagstuk mag in Súdwest onveranderd blijven?
Dat we ruimte blijven geven aan het toerisme en gasten goede faciliteiten bieden.
7. Welke situatie of welk vraagstuk dient in Súdwest beslist te veranderen? En waarom?
De verbinding en het vertrouwen moet terug in de grootste gemeente van het land om zo een gemeente te vormen waarin inwoners zich gehoord voelen en ook initiatieven ontplooien. Samen zijn we de gemeente en samen kunnen we zoveel meer.
8. Hoeveel zetels behaalt Nieuw Sociaal minimaal en hoeveel maximaal?
Onze doelstelling is 5 zetels. Veel kiezers zijn zoekende en zien graag een gemeente waarin ze zich meer verbonden voelen. Dat bieden wij, daarom is de doelstelling realistisch.
9. In hoeverre is Nieuw Sociaal geschikt om als collegepartij aan te schuiven?
Wij hebben geschikte kandidaten voor het wethouderschap, maar pleiten ook voor meer dualisme. Kijkend naar hoe Pieter Omtzigt oppositie voert, mag worden verwacht dat wij ons net zo hard gaan inzetten. Eigenlijk willen we naar een bestuursakkoord op hoofdlijnen en los zien te komen van het ouderwetse coalitie-oppositie denken.
10. Welke politieke toekomstige ambities heb je?
Eerst doorgaan met het raadswerk waar ik mij goed thuis in voel. Op de de langere termijn heb ik nog geen plannen en zie ik dus wel wat er op mijn pad komt.
(Dit is deel 4 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)
WD