Categorieën
Fryslân Landbouw Natuur en milieu

Friesland blijft meer uitgeven aan ganzenschade

(tekst: Veldpost)

Het uitbetaalde en getaxeerde bedrag voor ganzenschade blijft stijgen. Ten opzichte van vorig seizoen is de uitbetaalde schade zo’n twintig procent hoger, meldt de provincie in een jaarbericht over de Friese ganzenaanpak.

Dit komt volgens de provincie door een stijgende grasprijs per kilogram drogestof en in mindere mate door een toename van de getaxeerde schade buiten foerageergebieden. Dat het schadebedrag nog jaarlijks toeneemt, is geen nieuwe trend. Sinds 2017/2018 is het uitgekeerde en getaxeerde bedrag al ruim verdubbeld.

Toename zomerganzen

Friesland concludeert verder in het jaarbericht dat de bescherming van ganzen naar verlopen behoort. Het aantal winterganzen is sinds 2017 gelijk gebleven. De laatste twee jaar is er een stabilisatie van het aantal trekkende brandganzen en een toename van het aantal grauwe ganzen. Het aantal trekkende koolganzen is niet significant veranderd. De laatste zes jaar signaleert de provincie wel een licht dalende trend.

Het aantal zomerganzen blijft toenemen. Vooral de grauwe gans is in de zomer flink aanwezig. De schade die zomerganzen veroorzaken was in 2022 zo’n acht procent van de totale jaarlijkse schade. In 2017 was dat nog 3,6 procent.

Leest u verder via: Onze Weidevogels › Friesland blijft meer uitgeven aan ganzenschade | Veld-post.nl – Landbouwnieuws voor Noord-Nederland