Categorieën
Politiek Politieke en ambtelijke cultuur Súdwest

Bijna honderd inwoners spreken in bij gemeenteraad in 2023

Bijna honderd inwoners hebben in 2023 ingesproken bij de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Tachtig daarvan deden dat bij commissievergaderingen over onderwerpen die op de agenda stonden. Twaalf inwoners spraken in bij Ynwenners oan it Wurd over onderwerpen die niet op de agenda’s stonden. Deze en een groot aantal andere cijfers zijn terug te vinden in het Jaarverslag 2023 van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân.

Vijftig belangstellenden die eens een kijkje wilden nemen achter de schermen van de gemeenteraad deden in 2023 mee aan Gast van de Raad. Deelnemers krijgen informatie over hoe de gemeentepolitiek werkt, maken kennis met de raadsleden en het college van burgemeester en wethouders. Ook zijn ze aanwezig bij een raadsvergadering.

500+ abonnees

Meer dan 500 inwoners hebben een abonnement op de agenda’s van de raads- en commissievergaderingen. Zo weten ze precies wanneer de onderwerpen die zij belangrijk vinden besproken worden en wanneer ze hun stem kunnen laten horen.

Cursus Politiek in mijn gemeente

“De belangstelling fan ynwenners foar de lokale polityk en de besluten die nommen wurde is tige belangryk. Mei-inoar jouwe wy foarm oan libjen en wurkjen yn ús gemeente”, zegt voorzitter van de gemeenteraad Jannewietske de Vries.

150 besluiten

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân bestaat uit 37 raadsleden die verdeeld zijn over 12 politieke partijen. De raad heeft in 2023 een kleine 150 raadsvoorstellen behandeld over onderwerpen die uiteenlopen van bestemmingsplannen buitengebied, compensatie voor energiekosten, het ondernemersfonds en natuurlijk de jaarlijkse begroting waarin alle financiën van de gemeente voor het komende jaar worden geregeld. Raadsleden hebben bij al die raadsvoorstellen 20 amendementen en 34 moties ingediend. Met een amendement past de raad een voorstel van het college aan. Met een motie roept de raad het college op om iets te doen of aan te pakken.

Gemeenteraadsleden zijn gekozen inwoners uit Súdwest-Fryslân. Zij zijn raadslid naast hun reguliere banen en werkzaamheden. Ze besluiten hoe het geld verdeeld wordt en bepalen in grote lijnen wat de gemeente doet. Ook controleren ze het college van burgemeester en wethouders die samen met de ambtenaren uitvoeren wat de raad heeft besloten.