Op Limburgse velden rijpt het gerst. Annemie de Wijk legt dat fotografisch op prachtige wijze vast. Gerst wordt als graansoort gebruikt bij de bereiding van bier. Tijdens het brouwproces kunnen talrijke combinaties worden gemaakt, waardoor allerlei smaken tot stand kunnen komen.
‘Gerst was in Europa de eerste geteelde graansoort, die al in de Middeleeuwen als voedsel voor de mens van groot belang was. Er werd brij van de korrels gekookt, maar ook koeken en platte broden van gebakken. Tegenwoordig wordt gerst weinig gebruikt om broden te bakken. Gerst bevat namelijk weinig gluten, waardoor het deeg minder goed rijst en het een plat, compact brood vormt. Maar gerst is wel een bijzonder graan: het bevat de meeste vezels van alle volkorengranen! Deze vezels zijn verdeeld over de hele korrel, waar ze in andere granen alleen in de zemel zitten. Bovendien bevat gerst ook bèta-glucanen, net als haver.’
(bron: https://www.brood.net/ingredienten/graansoorten/)