Momenteel sieren de namen van drie nieuwe lijsttrekkers: Bontenbal, Jetten en Timmermans, de krantenkoppen en tegelijk is het geen opzienbarend nieuws. Het aantal vertrekkers uit Den Haag is groot, maar geen uniek verschijnsel. En PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken beschikt over geduld. Voor hoelang nog?
Het CDA-bestuur draagt Henri Bontenbal voor als lijsttrekker. Zijn benoeming door de leden op het partijcongres kan als een formaliteit worden beschouwd. Rob Jetten is door een meerderheid van D66-leden gekozen tot lijsttrekker en Frans Timmermans wordt nummer een van PvdA-GroenLinks.
Ook is de grote uittocht van politici verklaarbaar. Onder de kabinetten Rutte III en IV zijn omgangsvormen verruwd: in Kamerdebatten wordt vaak op de persoon gespeeld en is er geregeld meer aandacht voor randzaken dan hoofdzaken. Daarnaast is het echec van Rutte IV een reden waardoor een groep bewindslieden en Kamerleden het voor gezien houdt. Ook vormt de zeer waarschijnlijke komst van een centrumrechts kabinet, bestaande uit de ‘Partij-Omtzigt’, BBB en VVD, al dan niet aangevuld met een of twee kleine partijen, een reden voor vertrekkers.
Overigens zijn grote wisselingen in de Tweede Kamer geen uitzondering. ‘In de jaren veertig en vijftig was een wisseling van ongeveer 25% gebruikelijk. Vanaf 1963 tot in de jaren negentig steeg het gemiddelde naar een derde van alle Kamerleden en na 1994 verliet in doorsnee 40% van de leden al dan niet vrijwillig ’s lands vergaderzaal’, aldus J.Th.J. van den Berg op parlement.com.
Tot op heden ontbreekt de naam van PvdA-leider en fractievoorzitter Kuiken op de vertreklijst. In 2006 komt ze in de Tweede Kamer en is inmiddels een van de langstzittende volksvertegenwoordigers.
De kans is gering dat Verenigd Links, onder leiding van Frans Timmermans, in een nieuw kabinet komt. Dat weet ook Kuiken. Ze kijkt ongetwijfeld rond in burgemeestersland waar in een mooie provinciestad een plekje vrij is.
Wiebe Dooper
Geraadpleegde bron:
Generaties Kamerleden (1) – Parlement.com
Eerder verscheen: