Politieke perikelen op Terschelling of Skylge duren voort. De komst van komst Anco Goldhoorn, een derde wethouder, valt niet goed bij de oppositie die spreekt van een ‘dolkstoot’ aan het adres van burgemeester Caroline van de Pol.
In de Skylger malaise staat de oppositie, bestaande uit PvdA, CDA en Samen Terschelling, lijnrecht tegenover de coalitie van VVD en Plaatselijk Belang. De oppositiepartijen zijn van mening dat de coalitie ‘de schuld van de bestuurscrisis helemaal bij de burgemeester’ legt.
Een open brief van VVD en Plaatselijk belang was ook tegen het zere been van de oppositie, mede omdat het rapport van Geke Faber niet in de tekst wordt genoemd.
Politieke hommeles op Skylge blijft vooralsnog onopgelost. Heeft CdK Brok het geharrewar er wellicht onderschat?
Een gemeente op een Waddeneiland kenmerkt zich door andere verhoudingen dan een plattelandsgemeente aan de vaste wal. Allerlei zichtbare en onzichtbare belangen lopen op een eiland dwars door elkaar heen. Opvattingen en belangen van traditionele eilanders verschillen en botsen bijvoorbeeld nogal met die van nieuwkomers. Deze vormen een belangrijk deel van de aanwezige ondernemers die investeerden in horeca, campings, appartementen et cetera.
Enige tijd geleden was er ook politieke sores op Vlieland. Met de komst van twee nieuwe wethouders van de vaste wal, Marieke Vellinga-Beemsterboer (D66) en Roel de Jong (PvdA) lijkt de rust op Vlieland teruggekeerd. Maar voor hoelang?
Wiebe Dooper
Geraadpleegde bron