Categorieën
Commentaar Dieren Landbouw Natuur en milieu

DE WOLF GEEFT GEEN POOTJE

De discussie over de opkomst van de wolf gaat via allerlei commissies, werkgroepen en partijen. De inhoud gaat over preventieve maatregelen en het bekostigen daarvan. Ook zijn er merkwaardige vraagstellingen en onjuiste aannames.

In Fryslân bestaat de Gebietskommisje Wolf (GW) die zich onder meer toelegt op het voorkomen van wolvenschade. Harry Oosterman, voorzitter van de Drentse Gebiedscommissie Wolf, wijst er terecht op dat de situatie in Drenthe nijpender is. “Ik ken boeren die al zeven aanvallen hebben gehad, dan wil je ook wel een raster. De onrust in Zuidwest-Drenthe is echt groot”, aldus Oosterman, voormalig CDA-burgemeester van Ooststellingwerf. Hij spreekt maandag 5 december over de vraagstukken met minister Van der Wal.

Oosterman benadrukt dat concreet omschreven moet worden wat een ‘probleemwolf’ inhoudt. Opmerkelijke begripsvorming. De wolf is een roofdier dat met name schapen op zijn menu heeft staan. Zo gaat dat in de natuur. De wolf als zodanig is geen problematisch dier. Het hoort in de discussie te gaan over de gevolgen van zijn aanwezigheid.

“Wij hebben afgelopen week gezien dat ze (wolven, WD) zelfs met een paintballgeweer niet mogen worden verjaagd”, zegt Oosterman. De provincie Gelderland had dit aan de rechter gevraagd, maar die wilde geen ontheffing verlenen. Tsja, een roedel wolven zou eens kunnen schrikken.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vertelt dat de opkomst van de wolf ‘geweldig nieuws’ is.

En:

Het is namelijk een aanwinst voor de natuur en helemaal geen gevaar voor de mens, natuur of vee. (citaat PvdD)

De aanvallen van wolven op landbouwdieren, en met name schapen, hebben wel degelijk plaatsgevonden. In dit opzicht verkondigt de PvdD onzin.

En:

Het is belangrijk dat boeren hun schapen goed beschermen. Die schapen worden overigens veel meer bedreigd door loslopende honden dan door wolven. Die bescherming kan door een schrikdraadraster om de weide te plaatsen en de schapen ‘s nachts in een stal te houden. (citaat PvdD)

Slecht oplettende eigenaren zijn verantwoordelijk voor loslopende honden die schapen aanvallen. De aanval van de wolf op een schaap is een tamelijk onvergelijkbare situatie. Er is namelijk geen baasje die zegt: “Niet doen wolf.” Of: “Dat doet-ie anders nooit!” En technische maatregelen als het plaatsen van schrikdraadrasters zijn halve oplossingen.

Een betere oplossing is schaapskuddes voorzien van waakhonden als de Berghond van de Maremmen, de Kaukische Owcharka, de Turkse Kangal of Anatolische Herdershond, Pyrenese Berghond, et cetera. Deze honden zijn in staat wolven op afstand te houden. Al eeuwenlang.

De opkomst van de wolf en die van gespreksgroepen over deze thematiek gaan door. Het is in politiek-bestuurlijk opzicht zinnig om vast te stellen welke hoeveelheid wolven in ons land acceptabel is en in welke – specifieke – gebieden? Buiten die normen dient afschot van de wolf plaats te vinden.

Onjuiste aannames en sentiment omtrent de opkomst van de wolf bieden geen enkele soelaas, want: de wolf geeft geen pootje.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1180653/wat-is-een-probleemwolf-daar-wil-harry-oosterman-het-met-de-minister-over-hebben

https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/terugkeer-wolf