Categorieën
Geschiedenis Politiek Súdwest

2019: SORES IN SÚDWEST

Dit artikel verscheen op 31 december 2019, oudjaarsdag, in het Sneeker Nieuwsblad en Bolswards Nieuwsblad.

Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest loopt reputatieschade op in 2019. Het vertrek van PvdA-wethouder Van Gent in november staat niet op zich. Haar collega Offinga speelt machtsspelletjes en burgemeester De Vries dient meer sturing te geven, aldus Van Gent. Opvallend is dat wethouder Wielinga, die in tal van dossiers niet overtuigend opereert, meer ruimte krijgt dan Van Gent.

De Vries brengt op 12 december een bericht in de media waarin Van Gent wordt beschuldigd ,,van onvoldoende integriteitsbewustzijn” betreffende de aankoop van een pand. Daartegenover meldt de burgemeester eind april de persoonlijke relatie van Wielinga met een hoge ambtenaar, waarnaar een integriteitsonderzoek is geweest, slechts aan de fractievoorzitters. Maar niet aan de media. ,,Zo’n integriteitsonderzoek is standaardprotocol in zo’n situatie” , zegt Wielinga. En volgens haar zijn ,,daaruit heel werkbare afspraken gekomen”. Bij de pers is bekend dat onder ambtenaren andere opvattingen bestaan.

Op 9 mei verkondigt Wielinga in de raad dat bij de Rolpeal, het sportcentrum in Workum, alles ,,binnen het budget” is gebleven. Op 20 juni stelt Offinga dat er wel overschrijdingen zijn in de commissie Bestjoer en Finânsjes en in de raadsbijeenkomst van 4 juli. In het najaar wordt duidelijk dat de kosten van de infrastructuur rondom de Rolpeal zes ton hoger uitvallen dan getaxeerd.

Enkele kleine ondernemers zijn niet tevreden over de inbreng van Wielinga. Van Os, die in de Stadsfenne een cafetaria wil realiseren, stelt dat ze in dit voornemen door Wielinga reeds twee jaar wordt tegengewerkt, terwijl ambtenaren Van Os anders adviseerden. ,,Meerdere toezeggingen aan mij bevestigen dit”, zegt ze. Ondernemer Jelsma die een pand wil kopen in Lollum en dat wil verbouwen, zit op 22 februari met Wielinga aan tafel. De wethouder gaat akkoord dat dit onderwerp een raadsbesluit wordt, aldus Jelsma. Op de geplande 6 juni wordt het voorstel in de raad niet in stemming gebracht. Jelsma vraagt herhaaldelijk uitleg, maar wordt tot op heden in het ongewisse gelaten. Inmiddels ligt de zaak bij de rechter.

De toekomst voor CDA SWF ziet er niet rooskleurig uit.

Half oktober zegt Wielinga tegen Sneker ondernemers dat het dossier Jumbo-Flexaterrein ,,on hold” staat vanwege het stikstofvraagstuk. Er geldt de afspraak dat de wethouder vroegtijdig bekendmaakt als zaken over de binnenstad worden besproken. Als het dossier in een gemeentelijke commissie op 3 december aan de orde komt, verzaakt zij de ondernemers te informeren. In de raadsvergadering van 19 december komt de verplaatsing van Jumbo naar het Flexaterrein met de toekomstige parkeersituatie aan de orde. Door deze ontwikkeling komt het parkeerbeleid voor de binnenstad, waar al twee jaar overleg over is met de gemeente, onder druk te staan, bevestigen de ondernemerskringen. Als de supermarkt een jaar gevestigd is aan het Flexaterrein volgt een evaluatie over het verkeer en het parkeren. Wielinga schrijft aan de raad (4 december) dat de gemeente met de ontwikkelaar of diens rechtsopvolgers dan praten over ,,de financiële verdeling van de lasten”. Tegenover de raad vertelt ze op 19 december dat ontwikkelingen die voortvloeien uit de evaluatie voor rekening van de initiatiefnemers zijn. Dat zijn twee verschillende lezingen.

De Wit, directeur van NV Empatec, meldt op 29 oktober in een brief dat er een financiële tegenvaller is; het gaat om ,,een resultaat ad 1,2 miljoen slechter dan begroot”. In een brief (26 november) aan de commissie Boarger en Mienskip, die onder verantwoording van Wielinga verschijnt, staat dat: ,,de NV naar verwachting het jaar 2019 zal afsluiten met een negatief resultaat van 1,2 miljoen euro”. Wielinga zegt in de commissie BM op 4 december, dat deze informatie is gebaseerd op ,,de letterlijke tekst, die wij hebben gekregen vanuit Empatec”. Het onderscheid tussen ,,slechter dan begroot” en een negatief bedrijfsresultaat ontgaat de wethouder.

Wielinga heeft een eigen werkelijkheid gecreëerd waarin opvalt dat ze herhaaldelijk onjuist of niet informeert en inlevingsvermogen voor mensen ontbreekt. Haar relatie met de ambtenaar had opgelost kunnen worden door hem over te plaatsen naar een andere gemeente. Opvallend is dat ze samen met drie andere wethouders Van Gent opzij schuift, terwijl een integriteitsonderzoek naar deze laatste gaande is. Voordat de formatie onder leiding van CDA-fractievoorzitter Attema in een hoofdfase terechtkomt, hoort zijn partij zich te beraden op de positie van Wielinga. Van oudsher is het CDA immers een partij die zich graag profileert met het begrip normbesef.

Wiebe Dooper